Aktuality    -    dnes je:      

Vsledkov listina z prijmacieho konania - II. kolo

Komern pracovnk v doprave
Mechanik strojov a zariaden

 

Mymachine je projekt medzinrodne oceovan vzdelvac program rozvjajci tvoriv myslenie det a mldee.

      Mymachine je projekt medzinrodne oceovan vzdelvac program rozvjajci tvoriv myslenie det a mldee. Na Slovensku ho od roku 2016 realizuje Karpatsk nadcia. Cieom Mymachine je podporova spoluprcu na vetkch troch rovniach vzdelvacieho systmu a budova kov kompetencie mladch ud, akmi s prca v tme, komunikcia, kritick myslenie a tvorivos. Metodolgia Mymachine je rozdelen na tri fzy: 1. Fza mylienky - deti na zkladnch kolch prezentuj pomocou kresieb svoje vysnvan vynlezy. 2. Fza konceptu - tudenti vysokch technickch kl navrhuj monosti ich kontruovania. 3. Fza prototypu- tudenti strednch odbornch kl technickho zamerania vytvoria skuton prototyp. Naa kola sa prv krt zapojila do uvedenho projektu v roku 2020/2021, avak z dvodu pandmie koronavrusu sme projekt realizovali a v roku 2021/2022. Koordintor projektu a zodpovedn za nvrh a spracovanie dokumentcie Ing. M. Sokolov, realizcia projektu na odbornom vcviku Bc. Viliam Podolk a tudenti 2.A ronka v odbore Mechanik strojov a zariaden. Vsledok prce tudentov bol prezentovan na vstave EXPO v Preove da 21.04.2022.

Vstavba dielni na odborn vcvik

      Stredn odborn kola polytechnick a sluieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidnku bude ma nov dielne pre odborn vcvik . S vstavbou haly sa zaalo odovzdanm staveniska za prtomnost predsedu Preovskho samosprvneho kraja p. dr. Milana Majerskho, PhD., primtorky mesta Svidnk p. Mgr. Marcely Ivanovej, poslancov zastupitestva PSK p. Jana Hirka, p. Petra Pilipa a p. dr. Jana Vooka, vedceho Odboru kolstva PSK p. dr. Jna Furmana a alch vzcnych host. De 9. marec 2022, ktor je uveden na stavebnom kameni, zrove otvra dvere do novej histrie koly tm, e sa odovzdalo stavenisko vaznej firme IRBIS SLOVAKIA s.r.o., ktor realizciou vstavby rozbehne strategick zmer Preovskho samosprvneho kraja v naom svidnckom regine transformova nau kolu na modern centrum odbornho vzdelvania v oblasti strojrstva a sluieb, ktor by poskytovalo kvalitn a efektvne odborn vzdelvanie a prpravu zodpovedajcu potrebm trhu prce a stala sa zrove inpirciou pre ostatn koly v regine.
       Modernizcia koly bude prebeha vo viacerch etapch a zriaovate koly ju bude financova z dvoch zdrojov. Prvm zdrojom s kapitlov vdavky z rozpotu Preovskho samosprvneho kraja v celkovej hodnote 1, 5 mil. eur . Druhm zdrojom s investcie v rmci prebiehajcej 3. etapy iniciatvy Catching-Up Regions /CURI/ s nzvom Zlepenie vzdelvacej infratruktry v SO polytechnickej a sluieb arm. gen. L. Svobodu, Bardejovsk 715/18, Svidnk. Zaha bude materilno-technick vybavenie dielni odbornho vcviku novmi CNC strojmi, brskami, frzami, sstruhmi a inou technikou. V rmci modernizcie koly sa pota aj s rekontrukciou tzv. strednho traktu koly pre run spracovanie kovov a neskr aj interntnych priestorov pre modernizciu socilnych zariaden a zborovne pre vyuujcich majstrov. V alej etape sa predpoklad znenie energetickej nronosti opravou striech v jednotlivch traktoch koly . SO polytechnick a sluieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidnku vaka iniciatve etapy CURI 3 a synergii viacerch projektov sa zmen na modern vzdelvacie centrum, do ktorho sa m preinvestova viac ako 6 mil. eur a realizcia tohto zmeru si vyiada ist asov obdobie.
      Plnovan vstavba haly pre dielne na odborn vcvik potrv 300 dn. Hala je rieen ako jednopodlan samostatne stojaca budova o rozmeroch 20 m x 42m , zastreen sedlovou strechou. Nosn as objektu bud tvori betnov stpy a obvodov steny - probetnov tvrnice. Objekt je dispozine rozdelen na 3 asti. Jedna vek hala pre strojrske odbory - obrba kovov a mechanik strojov a zariaden a po stranch s dve niie asti pre automechanikov a zvraov. Sme vemi radi, e prve dobr spoluprca PSK a naej koly prina pre ns vetkch nov lepie monosti na skvalitnenie a zatraktvnenie odbornho vzdelvania a odbornej prpravy v regine od Duklou.